Posts

Showing posts from 2010

Mini gathering

Image
Azie muji gelang ku kac, gelang adik ku ya oii.....hehehe... daripada lengan ku yang bulat kedak panda ya kosong pakei ajakla yang matching ngan baju...



Pose candid dari Azie...

Dah nak abis tahun 2010, baruklah dapat berjumpa dengan geng2 tegar ku dari Bod Sarawak. Malas nak announce rah board, selalu di announce, banyak macam jak cerita, last2 the same old face jak yang datang. One more thing,padah pun kelak, ada yang sik jujur ambik kesempatan nak tauk sapa kamek orang, kak ya madah dalam board ada nengar orang gathering....dah alang2 ke sia, tang join ajak owh....Aieee... ai berjakok2 indah lok...hehehe. Al-kisahnya tek 4 orang yang dah confirm datang, last2 3 orang jak yang datang, Ema tek ada hal last minit. Whatever, it was to catch up on loads and loads of gossip. It was fun though, dah lamak sik jumpa esp with Ida....kamek tiga Azie & Ema dah jumpa riya bila pengilan nikah BG bulan June lepas. Hopefully to see some crowd at the next gathering....mmmm

Geram???

I just don't know what to put as the title of this entry but after seeing the pictures, geram lah ya..but not that very d geram kata urang, just geram ajak. Well, that gives me a stronger point to counter attack someone out there. Apa kata urang tek, mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih. Whatever it is, aku just nak melepas geram ajak. Just can't help feeling geram, afterall aku hanyalah manusia yang tidak sempurna.

Kek Raya Aji

Image
I made these 3 cakes for raya aji celebration, kek Ati Parek, cheese cake and cheese choc fudge cake.

Pulang

Lekak sorang2 artis kita ninggal tahun tok, latest was Allahyarham Shamrin (vocalist Fotograf)Masa remaja aku membesar dengan lagu2 group tok. Mun dibanding dengan lagu2 kinek tok masih sik dapat melawan lagu2 dolok. I guess the 80's and early 90' still rules.



Alfatihah. Moga rohnya dicucuri rahmat hendaknya.

To do for raya aji?..

Been planning to make brownies since last week but I was bogged down with loads of thing...nak molah jak, ada2 jak bendol ngaco. Now that raya aji is round the corner, my mum dah ngeluar book resepi aku. Waaa...nak molah kek apa tek mak?..hehee...Me?..I plan to make 1 - 2 cookies this weekend ..and opss...ada kawan order kek ati parek 2 cuan plus kek lapis choc cheese..ok...halfway blogwalking trying to carik infirasi apa k polah raya aji kelak, mun ekot rasa nyawa tok semua nak k polah...

See lah, what I'm going to do later...checking2....tsk..tsk...tsk!!!

Monday????...

It's Monday!!!!!Yeahhh!..what can I say, first2 thing eh, I had to iron 3 baju awal pagi tadik, reason being, the first two tops were white and I didn't notice the yellow smudges on both tops. By the time I wore the 3rd top, it was already 7 am. Still, I manage to calm myself tho getting a lil panicky already. I simply hate to face the jam around that time tho am driving an auto car. However, I was happy that I arrived before 8, about 0740am to be exact.Must be laju kan, kata kawanku tadik...entahlah deng, sik pian gik nanga meter ku ya... Phew!...

Once I reached the office, all the 3 bosses were in. Wah!...p sik hal la nak, I came before 8. Then, it struck me, two of my colleagues are on leave and that meant I'll be serving 3 bosses today. Mmmmmmmm...kak ya?..dah kerja nak..polah jak lah, tp alhamdulillah all 3 were very nice except for a few occasional enquiries and instructions from my own immediate boss..the rest was history and manageable. Lamak dah aku sik busy …

And the conversation goes like this...

L: I miss him!

N: Is that a statement or declaration ger?... Sabar jaklah. Btw, nak nanyak kau...Are you in love with him? (Thought about it initially but didn't manage to ask her then)

P: Yes, I am!. sik pernah aku rasa cam tok not even with my x-bf.

N: owh????!!!...ok (clueless what to say next...and after a while while rummaging thru the papers in my hand and looked at her) Kau tauk kan he's engaged so I hope you just let go lah, it's not easy ok, I've been there and I know, it hurts but you have to decide what's best for you.

P: I don''t have a choice...(she gave me the kesian look)

N: ooo sayang... You have choices and you can decide you know, kau jak sik maok molah choice ya. Still, if you want to suffer and wait for him, up to you but honestly you are wasting your time. Kau masih mudak bah.. 26 yrs old only..be fair to yourself...(actually wanted to say some more but I fear that she would think that I am such a nag and talking way tooooo much.…

Love Story II

Sambungan dari entry lalek riya eh...frankly, am just not soooooo in to this love thingy anymore, bukan tegal out of love or whatsoever kata urang, (wah..statement ku...)just to me it's the same old thing again nak owh, you fall in love, you're on cloud 9, feeling on top of the world etc...and then when you're frustrated, it seems the world just come tumbling down and you have to pick the pieces and move on with life. Yep, I have my share of all that too. Ok lah, angkat bakul jak rasanya aku ish...

Berbalit dengan cerita kawan ku, she seems ok today, she's back to her oldself but my instinct tells me that she's just acting. Orang dah banyak gilak makan garam tok nak k bulaknya....hehehe..tapi as much as I am itching to know, I just hold back jaklah. I respect her privacy and I pray that she'll get over it. I believe that if she's ready to share her sorrows with me, she will....one of these day. It definitely hurts but still, life goes on kan, unless nya …

Love story 1

It has been quite a hectic week actually, kerja cam biasa jaklah, ada partnya gagoooooooo gilak, ada masanya so freeeeee...anyway, I've been wanting to type a lil story here. Come to think of it, it's fun juaklah advise org yang ada masalah esp bila masalah yang melibatkan cinta. Wah!...rasa mcm Dr. Love indah, du mak oiii...sabar jak owh...

Anyway, back to the topic, ada ke topic atas ya(lom pikir gik...colop lok..)alkisahnya ada la sorang kawan ku tok, dah putus kasih ngan boyfriendnya. Datang ke ofis dengan muka merinsaknya. Selalunya di ofis ngereco kedak apa, bila nya dah bebek-bodo semacam kedak ya, tertanyak2 juak kenakkah mbiak tok diam ajak. Aku ngan kawan ku sorang heran juak nanga olahannya. Namalah instinct org tua (tua gilak kah...tua juak ya...dah masuk alam 40...) check2 tek menar juak firasat kamek duak, nya break off ngan bf nya. Patutlah muka kawan merinsak semacam duhal tek sedih, nya sik frust katanya ..it's just that she was glad that it was over, …

I wish....

Image
cam tok kah nak?...waaaaaaa...I wish..





I consider myself a foodie and loves to cook and somehow I just can't help but admire kitchens, be it a friends'kitchen or any cook show on tv. I wish (a lot actually) to have one those fancy yet simple kitchen one of these days. ****sigh***** entah bila kah nak molah kitchen kedak ya.... Mun cam tok lah rupa dapor aku ....alahai, malar jak aku masak eh...it would be fun kan, that is why setiap kali aku nanga Nigella masak rah channel AFC ya, I focus more on kitchen design than the recipe of course. Oh ya, I just love Chef's Micheal Smith kitchen too....

Best sik jawapan tok?

"waktu kuliah 10 am, setiap hari selasa. Pelajar tidak dapat bangun/bangun lewat"

tok adalah komen dari lecturer yang interbiu studentnya yang dpt surat cinta dari fakulti. Eran aku mbiak kinek tok, kelas kol 10 pagi pun sakit nak bangun juak, adoh heh....mun tek kelas kol 7 pagi kah ..mun saal nak bangun ya paham juak aku...ayooooo, apa nak jadi ngan mbiak kinek tok eh...?...(kerepak mode jap) ..zaman mensia ku dolok pernah sekali ada kelas non-stop dari kol 8 pagi sampei kol 6 ptg...lunch break pun sik da koh...sempat2 minum air mati sikit...by the time kelas abis kol 6, peng sa nyawa, nak ke dewan makan pun sik terkaber...last2 makan maggi jak lam bilit...of course dolok jeman ku dolok sik ada bisik dak handphone, laptop..mun nak bertepon kah, paksa berebut mun sik lelah nunggu member yang bergayut rah public phone dibah ya...nak makei laptop?...kussssssssss semengat...mok ke bilit typing/bilit computer baruk nemu natang ya...

Moral of the story: sik kira dari zaman ney k…

Monday blues

Pelik juak tajuk tok dah ku perati menar2, tok dah kol 5 lalu..hehehe..sikhal nak, semadi nadai...sik juak Monday blues sebenarnya. Just nak bercerita sikit today's happenings jak. Since aku attached to undergraduate section, this morning I encountered 2 cases. Biasalah nak final exam tok, macam2 jak level emosi tengah melanda dak mbiak. Ada yang kenak histeria, ada yg kenak epilepsy alu ninggal tedah mbiak ya, dah gik final year student.

Ati dan perasaan aku aritok ada macam2 emosi jak, antara yes and no jak..entahlah....

Layan nyawa peras lok...

Some of the songs yg aku layannzzz bila peras.....(sikla lamak...rindok jak nak melayan perasan bah...)






Angol nak?..hehe...oh well...that proves am not heartless at all...

Tok lagu k ku ngilang tension peras ya....lagu apaaaaaaaaaa...lagu hindi, as if aku faham a single word of hindi, whateva, it's enough to boost my spirit yg low ituuu...lagipun aku tok peminat kipas mati duo SRK & Kajol...

Frust?...

Image
Bila dah selalu gilak frust, perasaan ya dah jadi biasa dah kinek tok. Immune gilak lah ya, at times I just wondered, have I reached to the point of being heartless?....entahlah. Admittedly after what happened last night, the same deep sinking feeling is back, but I sort of manage to control the anguish and the hurt. The aching is there too but I always tell myself, it's time to move on. Another chapter in my life has closed and a new chapter begins. Be strong girl!!!....

Reunion Pre-Commerce 86/87 ITMCS

Image
Pre-Com 86/87 Reunion Dinner - 2/10/2010 di KGS, Kuching


Kamek orang yang datang malam ya, about 40 of us.
Till we meet again in 2012, insyaallah. Amin.


Thank you ITM....





some of the slides shown malam ya


Tetak nanga gambar2 zaman rock kapak ...ahaks...


Masing2 sain-menyain majalah pre-com & exchanging contact nos.. ...



Yani & Hadiah tetak maca book autograf Raja Nor...








Gelaran Sasuka diberik di orientation week oleh OC, baruk malam ya dapat pedang samurainya..oh tedah...ninja pa nama ya..hehehehe..


The most loyal and loving couple award, bergerek dari ITM sampei jadi laki bini.








Lina aka principal, looks worried nanga respond slow, this was taken 2 minggu sebelum dinner..

Masa tok tengah update list yang confirm tapi belum bayar..malam ya juak berkepung ngan sidak lain...

Utak ku dah stuck, sik ada idea nak nulis tajuk posting aku kali. Dah lamaaaaaaaaaaaaaaak juak rasanya aku sik berposting diblog aku tok, kak ngereco sekejap bulan posa ya tek. Malaskuuuuuuu. Been so busy af…

Kepak eh

Image
Aritok dah 23 ramadhan, sik lamak gik raya. And aku agik bertungkus lumus nak ngabis biskut order kawan2 ku this week. Plan aku tek this weekend aku dah sik molah biskut agik, nak concentrate nunuk kek jak. Wondering if I can do that..huhuhuhu...it's been a week of not having enough sleep for me, rasa cam zombie jak..hehee...adohhh...palak ku angol, mata ku berangat sik cukup tido. Aku paling bencik driving dalam keadaan lemah lintuk. Kedak pagi tadik, kotan dimbak ku ngantok gilak, sikit gik nak accident dengan lori panjang yg besar itu. Alhamdulillah, nasib bait sik da apa2 berlaku. Dimbak beliang lekak ya, alu celang bigik mata ku.

Next, nak carik bunga gik. Dah 3 tahun sik da meli bunga k raya, so this year mak dah nanyak, bila gik nak meli bunga. Aku sik susah nak meli bunga, kedong keday nenek ku ada..hehehe...(I wish...). Dah bertahun aku nang meli bunga dr Aden House of flowers di Padungan ya, sampai mak aku dah sik mandang agik bunga dr Katai or nok dr India stree…

That feeling called love

Image
Adeheh, am giggling away while typing the subject. Macamlah aku tok expert on love, no, no, no, no, no... expert frust kali ....mmmm...I guess everyone pernah merasa being in love and being loved by someone nak? But I learnt from previous experience that you can't absorb yourself too much to love someone, you should give yourself some air to breath and love yourself. Why? After flying and dancing on cloud nine, when you start to fall, it'll be a hard and tumbling fall. Cos, when you're hurt you're all alone and it's up to you pick up the broken pieces and move on. Hey, I don't to mean scare those of you out there(potential to be in love and be loved). That feeling called love has its wonders and miracles too.

I wish I could say more but for now, I'm stuck with this short entry.

Apa2 jaklah

There are times that it is better to keep quiet or rather keep your opinion to yourself. Apahal jak owh?.. tang ada-ada jak madah kedak ya. Usually in a conflict everyone has their 'fair' share of outspokenness. Whatever lah nak! As for me..malasku, entahlah..Lately I realised that I prefer to keep quiet. Lelah dah rasanya nak bertekak2 ngan orang yang sik akan faham or shall I put it like this, people who choose to ignore the hard truths!!!..

Ramblings sik tentu iger...

Alhamdulillah, dah selamat bersungkei dengan family tadik, I just realised that this year aku sik berapa gilak nak makan waktu sungkei, kenak owh?. Makan sikit jak kak ya dah kenyang, dah tua kali..kekeke..yalah bak kata mak ku, mun ekot bulan Islam dah 43 tahun umur ku cos aku dilahir 6 ramadhan. Anyway, sik kisah la janji aku sihat walafiat & dapat menjalani ibadah puasa ku dengan aman, insyallah.

I always look forward to the fasting month, why? selain daripada berpuasa, aku suka dengan suasana puasa yang datang bersamanya. Masa toklah orang berjual suntung tutok timbul bagei apa jak, ada sebuah depan rumah kamek orang kinek tok. Lom adak gik aku berbeli suntung ya, entahlah, am not really a seafood person esp when it comes to suntung. Sebulan2 posa nang terasa raminya, iboh disebut hal bazar ramadhan, ya nang antap la. Speaking of bazar ramadhan, so far I've been to only two bazaars, the first one, of course lah rah di Samarahan nak,seems that the bazaar is getting big…

Luncheon sidak Setiausaha Pejabat di Four Points Hotel, Kuching 24th July 2010

Image
Yah, sekali maok nak, belalak sa nya ku mengupdate blog aku yg kurang meriah tok, sikhal lah janji dah lepas rasa seksa di dada ku geram nanga n maca blog org lain yg antap2 ya...

Tok tek kiranya one of our annual activities di sitok...kedong kamek org yang doloknya digelar sebagai Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) ditukar lantik ke Setiausha Pejabat effective January 2010. Sort of a treat for dikpun. Alhamdulillah, sidak travel agent yang setia ngan kamek org sponsor door gift, thank you ITC. Kelak merik agik ah...ada sigek gik progam bulan 10 kelak, insyallah. Sik semua yang datang masa luncheon ya due to some prior commitments yang lain, but still kamek orang gohet jak, dah duak kali cancel sebenarnya tapi dah malas nak nundak agik program ya ke waktu lain, polah ajaklah. Tapi oklah nak, semadi nadai kata urghang. Gikpun semua dapat door gift ya, samada yang datang & sik datang. Hopefully next round, yang lain akan dapat join. Kan apa dah ngenang kamek org tok bila di opis, …

Miri Trip 16 - 18 Julai 2010

Image
Tok la some of the pictures sempat ku ambik k camera adikku riya, it's a mini reunion dengan batch DSS ITMCS dari zaman super duper senior mid 80's. Akulah yang paling junior siya, dari batch January '88. Nang best bertemu dengan sidaknya, leput2 tetak, tergisin2 jak nengar cerita daknya zaman kenak orientate dolok. Paling best bila kamek org semua berlagu "those were the days"..adoh!..piluk jak rasa ati bila berlagu ya. Tang sik rami jak upa kamek orang riya, dalam 10 orang jak datang, aku mun ekot siklah dalam senarai asal ya sebenarnya tapi kedong tek daknya molah di Miri, aku sik akan nulak peluang ke Miri. But anyway, it was fun that night, sengak2nyawa berkaraoke, the best one was bila Kak Senek ngembak lagu Iban, nda gempang (gialah bunyi tajuk nya).

Gambar nok atas sekali yg sengaja diletak ajak, kedong aku tok suka ke beach, ya gambar Esplanade rah Luak Bay,..insyallah next trip aku balit Miri ujung tahun tok aku akan lepak or maybe peknek dgn kawan2…

Negereco mode

Dah juak lamak sik update blog, nang dah berdebu2 jak arumbulaknya, dimbak gik nyo sik nyaman kata urghang, tambah gik nak alah2 berkumbuk dgn kain kalas, aluuuuuuuuuuuuuu lah nak... eeee...anyway hari tok dah 10 hari umat islam berposa, alhamdulillah, aku masih bertahan, yg pastinya ujung posa baruk dak jepun ngabas. Ngeh! Ngeh! Ngeh!

Kedong aku tok bersemangat nak update blog ku aritok, despite of watevaaaaa it is yg berbelit2 dalam utak ku, I just put that aside first. Move on kata urghang putih...hehehe..Aku tok dah kira berutang ngan blog ku tok eh, a few pictures am supposed to upload,lom adak agik. Boleh tahan juak sosial ektibiti aku since my last update. Agik nak bercarik ngan pen drive indah, ada card reader sik juak ku dapat nak upload gambar dr henpon, lubang sik cun.

Tunggu next update k. Ku nak molah sikit housekeeping jap lok, merugak apa2 yang patut...

Alfatihah

I lost a friend yesterday morning, we were not close before but I know her from my ITM days. We occasionally bumped into each other, we smiled and exchange our hi's and hellos. We stayed in the same hostel and would always see each other in the toilet wbile doing our washing etc. She was a beautiful girl then though quite skinny but she has beautiful smiling eyes.Met her again when I was working at the bank, she was doing sales for one of the local hotels then. That was the last I saw of her. Her name popped up again a few years later when a friend and my sister mentioned about her. She was doing unit trust then. And then the last time was yesterday morning. My sister called me and told me that she passed away early yesterday caught me by surprise. She was going to be 42 this coming November, a month older than me. Allah lebih menyayangi mu Su. Moga rohmu dicucuri rahmat hendaknya. Alfatihah.


And this morning I received an sms that was quite disturbing and worries me. A …

Hurt!

Assalamualaikum to my dear blog. Hi and hello!...It's been so long or rather almost 8 months of not updating my blog. I was here and there and running around with 'things' that seem to block my interest from updating plus my health condition seems to subside for a while. Muahahaa...am I talking in riddles already?...aiayayayayayayayyayaya...mamamia....!!!I just can't figure what to type for the title. For one, I'm hurt. I've been hurt before but today I really felt the pain, not that painful though, just a slight twinge and ache at the one soft spot in my heart. Oh well, I'm sure, as always I can get over the pain.

It's been nearly 2 months since I was transfered back to the faculty and it sure does feel damn good here. I am back to serving students again and soon with the opening of the new semester, will see some more freshies for the university. I'm expecting myself busy then and I am looking forward to that.